Офертата е запазена във любими
Виж всички запазени

Олимпийска ривиера – митове и легенди

Знаете ли какво точно се крие зад наименованието Олимпийска Ривиера?

Областта Пиерия в Гърция е прословута с пясъчните си плажове, които се мият от водите на Егейско море и сякаш продължават безкрай, и заради тях е наричана „Олимпийска Ривиера“. Над нея се издига връх Олимп, наблизо се намират замъкът Платамонас, македонските гробници във Вергина, както и останките от светилището на Дион.

Освен, че е прочута с невероятните си плажове, уникалната атмосфера и красотата си, Олимпийската Ривиера е изпълнена с митичност. Планината Олимп, например, е мястото, където са живели древногръцките богове и откъдето са раздавали справедливост. Други легенди, свързани с Пиерия, са тези за Орфей и за музите.

Орфей е най-великият певец и поет на древните времена. Легендата гласи, че той е син на Аполон (или на тракийския бог на реките Еагър) и на нимфата Калиопа. Смята се и че е митологичен тракийски цар. Той е опитвал да научи хората да отдават почитта си към божествата на природата с молитва, да ги възпита на по-висока култура, а и на по-добра хигиена. Намесва се и в доктрината за живота отвъд смъртта и за безсмъртието. По този начин се оказва в противоречие с оригиналната царска идеология на Тракия. Счита се, че това е причина за смъртта му. А в гръцката митология, Орфей намира гибелта си, понеже скърбял за мъртвата си съпруга и не обръщал внимание на никоя друга жена, като заради това бил разкъсан от тракийките.

Друг мит за Орфей е този, свързан със съпругата му Евридика, след чиято смърт Орфей слязъл в подземното царство, за да умилостиви бог Хадес. Той решил, че ще позволи на Евридика да се върне сред живите, при условие, че Орфей няма да се обръща да я види по пътя обратно към света на живите. Но певецът не издържал, обърнал се и Евридика отново изчезнала.

На брега на река Хеброс – Марица, Орфей намира смъртта си, разкъсан от менадите. Тленните му останки биват изхвърлени от вълните на брега на остров Лесбос и погребани там.

Какво да видим на Олимпийската Ривиера?

Най-устойчива е легендата за уникалния музикален талант на Орфей. Певецът се смята за основател на орфическите мистерии, а образът му е на укротител на дивите животни.[/caption]

Музите също са част от древногръцката митология. Те са богини на поезията, науката и изкуството и живеят в планините Порнас и Хеликон.

Първоначално, древните музи били три: Мнема, Мелета и Аойда. В последствие Пир идва от Македония и дава имена на деветте музи. Древните музи биват наричани с името „бурни“, чийто произход е близък на този на думата „фурии“, като това доближава музите до богините на отмъщението – ериниите. Всеки, опитал да предизвика музите, ставал жертва на жестоко отмъщение от тяхна страна.

Класическите музи били предвождани от бог Аполон, а техни родители са Зевс и Мнемозина. Считало се, че притежават пророческа дарба и могат да владеят миналото, настоящето, а дори и бъдещето. Свързани са с реда и хармонията, били покровителки на артистите, съветници и утешители. Обучавали певците и музикантите, възпявали законите на боговете. Храмовете им били наречени музеи, като оттам идва и съвременното наименование на сградите, съхраняващи паметници на миналото.

Класическите музи са: Калиопа (на епическата поезия); Клио (на историята); Урания (на астрономията); Ерато (на любовната поезия); Евтерпа (на лирическата поезия); Мелпомена (на трагедията); Талия (на комедията); Терпсихора (на танците); Полихимния (на химните и пантомимата).