Офертата е запазена във любими
Виж всички запазени

Най-доброто време за почивка в Гърция

Гърция – една невероятна средиземноморска държава, прочута с топлия си климат.

Лятото тук продължава дълго и е с високи температури, без валежи, докато зимата продължава кратко и е мека – всичко това благодарение на факта, че страната е разположена в субтропичната средиземноморска климатична област. Нека да погледнем времето в някои от по-известните дестинации на Гърция:

Драма

Сред най-хладните градове в Гърция. Тук климатът се доближава до умерения, но през лятото температурите достигат и до +40 градуса. Септември и октомври обикновено са топли, с поносими, понякога хладни, температури. Зимните месеци са студени, а падат и снеговалежи.

Солун

Солун се намира на крайбрежието на Егейско море. Най-сухият месец тук е август, а най-дъждовният е декември. Зимата продължава от декември до февруари, като средните температури през това време са около +10 градуса. Лятото започва през месец май, като през този сезон обикновено температурите не падат под +23 градуса, а понякога надвишават +40 градуса.

От Солун на юг започва по-сухият и по-горещ климат. Срещат се повече вечнозелени растения, отколкото листопадни.

Лефкада, Кефалония, Закинтос, Атина

Климатът на тези места е сходен, като на изток е по-сух, докато на запад е по-влажен. От декември до февруари продължава зимата, но дори и тогава средните температури са около +14-+15 градуса. Пролетта като сезон продължава само и единствено през месец март, когато температурите се колебаят около +16-+17 градуса. Априлските нощи са хладни, но пък дните са топли. От месец май започват жегите, като лятото е с продължителност поне 6 месеца, като градусите са около +30, но понякога достигат и до +45. Есента е през ноември, когато температурите средно са +20 градуса.

Крит

Островът притежава най-сухият и горещ климат в цялата страна. Сезонът зима не присъства в критския календар. Януари, февруари и първата половина на март се характеризират с топло време, като средната температура е към +17 градуса. През юли и август рядко можете да видите термометъра да падне под +32 градуса, но пък често се покачва до +40. Септември и октомври също са топли месеци, като градусите варират от +25 до +30. Месец ноември се характеризира със средни температури около +23 градуса. На острова могат да се определят два сезона – сух и дъждовен. Първият започва от април, като продължителността му е до месец септември. А дъждовният сезон трае от октомври до март.

Като цяло, може да се каже, че климатът на Гърция се определя от факта, че тя се намира в субтропиците, мие се от водите на Средиземно море и е отдалечена от Атлантическия океан, поради което валежите са по-редки. Планините на Балканския полуостров пък възпират студените въздушни маси, които нахлуват от север, като това е още една причина за по-топлото гръцко време.

Гърция като цяло е доста топла страна

Да обобщим, Гърция като цяло е доста топла страна, а снегът не е често срещано явление. Ако пътувате към северните части на страната, летните месеци – от април до август – са най-доброто време за посещение, понеже тогава температурите са високи, но поносими (освен, ако времето не реши да ви изненада и да покачи градусите). Останалата част от Гърция е значително по-топла през това време, така че ако не ви се иска да прекарате най-горещите часове от деня в хотелската си стая, добър избор е месец септември, когато времето е не толкова жарко. Остров Крит можете да посетите и през октомври, защото тогава там още е топло, но пък вече ще е започнал дъждовният сезон и можете да очаквате валежи.